Do You Feel..

Macam mana nak mulakan semuanya ye? Kadang-kadang, banyak benda yang nak diluahkan, tapi kadang-kadang tak tahu nak mulakan dari mana. Rasa takut, rasa tak yakin dan rasa keliru dengan keputusan yang kita nak buat.  Terasa perlu menceritakan pada seseorang, ataupun mungkin menceritakan pada sesuatu. Ada orang suka cerita pada kawan baik, orang yang paling rapat dengan diorang. Ada jugak yang suka cerita pada binatang kesayangan, kucing, arnab, kura-kura, burung, hamster, tak pun paling koman pun mungkin pada semut yang tiba-tiba terjatuh dari atas syiling. Tapi aku tak ada semua binatang-binatang tu. 

Dulu pernah, aku ade sekor kucing. Nama dia Ciko..ok, stop pasal kucing. Sebab bukan tu yang aku nak cerita. Bila kita sedih, marah yang tak terluah, ataupun hepi yang tak tergambar dek kata-kata, orang-orang ataupun haiwan-haiwan tu la yang kita akan cari.  Mungkin bila kita sedih, kalau ada kucing atau orang yang rapat, kita akan bercerita sambil mengesat hidung dengan berkotak-kotak tisu. Bila ada perkara yang membuatkan kita marah, pada mereka jugak kita luahkan. 

Mungkin korang yang ada binatang peliharaan pernah mengalami perkara ni. Contohnya, korang kalah dalam lawan bola, patu kucing kesayangan korang datang menggesel-geselkan kepala kat kaki. Agak-agak ada tak rasa macam nak sepak kucing tu ke gawang gol? Dan mungkin kadang-kadang korang kalah bila berebut tengok tv dengan adik korang, pernah tak rasa macam nak telan sape-sape yang tegur kenapa korang moody?

Dalam masa yang sama jugak, pernah tak terasa gembira yang sangat-sangat bila dapat tau mak bagi hadiah sebab dapat 5A dalam UPSR, patu terus rasa nak peluk-peluk kucing yang awalnya tadi hampir-hampir nak kena penyepak sulung. Dan tiba-tiba jugak rasa adik yang selalu gaduh dengan korang tiba-tiba jadi comel, sambil mencubit pipi diorang dengan penuh kasih sayang? 

Ape yang aku nak cerita sebenarnya? Tah, kepala tengah serabut sebenarnya.. Sebenarnya tadi aku nak... Ape la, banyak sangat 'sebenarnya'... kan..betapa aku nak beritahu, what is actually..actually..actually my intention...

1 comment:

Encik Boss said...

saya suka kucing sbb sifatnya yang manja dengan manusia.hehehe3.xsanggup nak sepak ke gawang gol:)

kalu dibandingkan dgn manusia yang sering membuat kita terasa hati :)

InstaFeed

INSTAGRAM FEED

@adi_alida