Dunia Ibarat Kertas

Terasa lame tak menulis kat blog. Terasa lama pulak aku menyibukkan diri dengan segala macam assignment yang rasanye macam tak pernah habis.  Baru terasa yang aku perlu lebih banyak masa untuk settlekan semua kerja aku..yang padahalnya aku sendiri tak pandai nak bahagikan mase untuk semua kerja-kerja aku. Esok nak hantar assignment, malam ni baru terkial-kial nak siapkan yang mane patut. Esok nak present, malam ni baru nak buat report and slide. Lepas tu..bile dah tension sangat, keluar la ayat, " kalau aku ade 1 hari je lagi...kan bagus.." --------KALAU---------
dan2 la aku akan nyanyi lagu andrian band..Satu Hari Lagi..

Baru tak baru jugakla, UiTM ade buat Program Pembangunan Pelajar. Bukan untuk semester ni je..tapi semester lepas pun ade gak..2 semester lepas pun ade..Dan aku masih yakin yang semester depan...pun akan ade jugak program ni. Biasenye aku akan pergi semata2 terpaksa..balik..amik makanan free yang dah tersedia. Rugila kan..pergi sebab terpaksa, at least balik kena la bawak makanan balik. Baru berbaloi.. ^_^

Tapi kali ni, aku terasa macam ade sesuatu yang aku missed. Slot yang ke berapa tah..ade la adegan koyak mengoyak kertas..Mulanya kami diberi 1 kertas biru yang masih kosong..masih bersih tanpa secalit dakwat pun tertulis atas kertas tu. Satu arahan dikeluarkan dari fasilitator.."Koyak.."

Ada kumpulan yang terus koyak sambil tersenyum..ada yang turut menyebut perkataan koyak sambil terus koyak kertas biru tanpa banyak kerenah. Ada juga yang tertanya-tanya kenapa perlu koyak kertas tu..Aku pun tak terkecuali...walaupun tertanye2 kenape mesti koyak kertas baru yang cantik lagi..warna biru pulak tu..Dalam kepala otak aku, agaknye fasilitator aku ni PAS ke, die bayangkan kertas biru ni BN kot. hehehe


Takde kerja kan? aku cantum semula kertas-kertas ni..sebab rasa bersalah koyak tanpa sebab.


Tapi hakikatnya walaupun dan cantum semula..kertas ni tetap dah tak macam sediakala..dah buruk..
sedih..:(

Tak kira yang terus koyak, atau yang tertanya-tanya tu..cuma satu persamaan yang kami kongsi..Tak ada satu kumpulan pun yang masih menjaga baik kertas biru tu kecuali mengoyak kertas biru yang masih elok tu.

Diakhir sesi tu, barulah aku tau..kertas biru tu ibarat sesuatu hak milik kita..Yang kita tanpa segan silu menghancurkannya, tanpa rasa bersalah mengoyakkan dan mencarikkan hingga menjadi cebisan-cebisan kecil..tak kurang jugak yang meronyokkan kertas biru itu tadi. (meor sape tah yang ronyokkan kertas biru tu)
Itulah kita...sesuatu yang menjadi milik kita, tak pernah kita jaga..malah kita musnahkan lagi...Itulah aku..
Terlalu banyak contoh sebenarnye kalau nak diambil untuk dijadikan tauladan..

Kadang-kadang kita rasa bumi ni milik kite, macam-macam kita buat..Langsung tak jaga alam sekitar..Aku dah jadi karam singh walia pulak..Dan kadang-kadang kita buat macam-macam perkara yang merosakkan diri sendiri..Putus cinta, cederakan diri sendiri..gagal SPM je, kita bunuh diri. Kite cuba untuk rosakkan diri dengan ikut cara hidup orang barat. Minum arak, makan semua menda yang diharamkan...Sedang kita tak sedar, tubuh yang kita ada ni cuma pinjaman dari Allah..Jauh pulak aku pergi...dari karam singh walia tbe2 switch jadi ustazah..

p/s Cuma aku nak cakap kat sini..moral of the value, kalau orang suruh koyak kertas yang elok and tak kotor lagi, luku sket kat dahi diorang..peace no war!!

4 comments:

RiNiEsHa said...

(^_^)

YuuKi IcHiRoU said...

sweet..truskn usaha yup..prjlnn kite msih pnjg..krtas yg msih kosong tue..cblh coretkn rentetan prjln hdup sweet nti..jgn dibiarkn kosg sj..go my sweet..i'll always support u..t.care..(^_~)V

rin0x_adz said...

yuuki: go! go! hehe awk kan penasihat sy..cewah..

YuuKi IcHiRoU said...

ahaha..chaiyok2 my sweet..=D

InstaFeed

INSTAGRAM FEED

@adi_alida